Blog yazıları

Süzme Çiçek Balı - Ayçiçeği Balı

Süzme Bal

Edirne ilinin Serem köyünde, çevre kirliliğinden uzak bir bölgede kimyasal ilaçlar kullanmadan yaptığımız arıcılık faaliyetleri ile ürettiğimiz sağlıklı, doğal ve olgunlaşmış balları peteklerdeki sırlı gözleri açarak santrifüj yöntemi ile balı bulandırmadan başarılı bir şekilde süzerek sizlere sunulmaya hazır hale getiriyoruz.

Ayçiçeği tarlası

Bölgemiz bitki çeşitliliği olarak zengin olsa da ayçiçeğinin yoğun olarak üretilmesinden dolayı balımız ismini Ayçiçeğinden almaktadır. Ballar isimlerini genellikle çevrelerinde yaygın bulunan bitkilerden alır ancak her çevre birebir aynı olmadığı için aynı isme sahip olan balların arasında bile tat, lezzet gibi farklılıklar olmaktadır.

Çiçek ballarını diğer ballar ile karşılaştıracak olursak besin değerlerinin, içerdiği vitamin ve proteinin salgı ballara göre fazla olduğunu söyleyebiliriz çünkü arılar çiçek ballarını elde ederken polenlerin arasında dolaşır arıların bacaklarındaki keselerde topladığı bu polenler balın içeriğine katılır. Vitamin ve mineral deposu olan polenler sayesinde balın besin değeri, insan sağlığına olan faydası artmaktadır.

Donmuş çiçek balı

Ayçiçeği balı çok çabuk kristalleşir. Bunun başlıca nedeni glikoz ve polen içeriğinin yüksek olmasıdır. Kristalleştiği zaman sarı bir mum gibi görünmektedir. Çabuk kristalize olması ayçiçeği balının bir özelliğidir. Kristalize olan ayçiçeği balı, o balın işlem görmemiş ve doğal olduğunun bir kanıtıdır. Ayçiçeği balı kovandan yeni alındığında altın sarısı rengindedir.


Salgı balı ise bitkilerin canlı kısımlarının salgılarından veya bitkilerin canlı kısımları üzerinde yaşayan bitki emici böceklerin (Hemiptera) salgılarından elde edilen baldır. Bu nedenle salgı ballarının besin değerleri, vitamin ve protein içeriği çiçek ballarına göre düşüktür. Salgı balı diğer ballara göre daha koyu bir renge sahiptir: Siyaha yakın koyu kahverengi renginde, hafif acımsı tatta, viskozitesi yüksek bir baldır. Açık renkli ballara kıyasla daha fazla antioksidan madde ve mineral içerdiği bilinmektedir.

Ülkemizde en fazla üretilen bal ayçiçek balıdır, fazla üretilmesi ayçiçeğinin tarım ürünü olması ve çok yaygın olarak ekilmesi sayesindedir böylece arıların bal yapabilmesi için kaynak oluşturulmuş olur. Kaynağın fazla olması verimin fazla olmasını sağladığı için ayçiçeği balı fiyatlarının da uygun olmasını sağlamaktadır.

Faydaları

Ayçiçek balı doğal bir ateş düşürücüdürdoğada bulunan 20 farklı aminoasitten 18 tanesi içerir, polen içeriği zengin olduğu için neredeyse tüm vitaminleri bünyesinde barındırmaktadır düzenli tüketilmesi insan vücudunda oluşan eksiklikleri kapatmakta ve bağışıklık sistemi güçlenmektedir. Ayrıca ayçiçek balı çabuk enerjiye dönüşen bir gıda olduğu için sporcular tarafından da kullanılır. Vücuda zindelik verir ve içerisinde tıbbi çiçek özleri bulunmadığı için sınırlayıcı bir kullanım limiti bulunmamaktadır, günlük kullanıma uygundur dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz.

5 yorum:

  1. Süper bir bal ben yıllardır kullanıyorum ve çok menunum her yıl 40,50 kavanoz alıp eşime dostuma ve çocuklarıma gönül rahatlığı ile yediriyorum, hijyen ve titzliğinizin devamını diliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için teşekkürler, her zaman en iyisini yapmaya çalışacağız.

      Sil
  2. Cok güzel tavsiye ederim

    YanıtlaSil
  3. EMEĞİNİZE SAĞLIK UYGUN FİYATLI VE GÜZEL BALINIZ TEŞEKKÜR EDERİM.

    YanıtlaSil

Popüler Yayınlar