Blog yazıları

Gerçek bal nasıl anlaşılır?

Gerçek bal nasıl anlaşılır?

Gerçek bal laboratuvarda tahlil yaptırarak kesin olarak anlaşılabilir
ancak bu işlemi yaptırmak bal tüketicilerinin kolayca yapabileceği bir işlem değildir. Bu nedenle bu yazımızda tahlil yöntemine alternatif olabilecek yöntemlerden bahsedeceğiz.

Gerçek bal tadına bakarak anlaşılabilir mi?

Gerçek bal tadına bakarak anlaşılabilir mi?

Evet bir balın gerçek olup olmadığını tadına bakarak anlayabiliriz ancak bu konuda kesin bir şey diyebilmek için baldan iyi anlamak gerekir. Eğer uzun süre gerçek bal tüketmiş biriyseniz aradaki tat farkını rahatça hissedebilirsiniz. Gerçek balı yedikten sonra 15 20 saniye balın tadı damağınızda kalacaktır. Gerçek bal; bal diye satılan şerbete (sahte bal) göre daha koyu kıvamlıdır ve suda çözünmeye karşı daha dayanıklıdır balın bu özelliğini kullanarak yapılabilecek bal ve su testini aşağıda anlatacağız.


Kristalize olmuş bal

Gerçek balın fiziksel özellikleri

  • Gerçek bal kıvamından dolayı kaşığa alındığında kesintisiz olarak akar kopmaya uğramaz.
  • Gerçek bal içeriğindeki polen ve glikoz nedeni ile soğuk havalarda kristalize olur yada halk dilinde kullanılan tabirle donar da diyebiliriz. Ancak bu donma reçeldeki donma gibi boncuk boncuk olmaz hakiki zeytin yağında olduğu gibi dibinden başlayarak yukarıya doğru donar ve görünüm olarak tereyağını andırır. Eğer gerçek bal diye aldığınız ürün soğuk havalarda yavaş yavaş donmaya başlamıyorsa sahte baldır.
  • Gerçek bal şekerden yapılan şerbetlerle karşılaştırıldığında tat olarak çok daha keskindir fazla yendiğinde genizde hafif yanma yapar, iki ürünü de arka arkaya tadarak aradaki farkı rahatça anlayabilirsiniz.

Gerçek balı anlamak için yapılabilecek testler

  • Balın kıvamından yararlanarak su ve bal testi yapabiliriz: Ilık su içine koyduğumuz gerçek bal yoğun kıvamından dolayı suda hemen çözünmez, içinde bal olan kaba ufak dairesel hareketler yaptırıldığında arı peteğini andıran bir görüntü oluşur bu balın gerçek olduğunu gösterir. Sahte balda ise kabın kenarlarına doğru yayılmalar ve çözülmeler olacaktır. (Uyarı: Kap içine konacak olan bal toplu şekilde bırakılmalı kabın içine yayılmamalıdır.
  • Balın yine kıvamından yararlanarak peçete ve bal testi yapabiliriz: Gerçek bal, sahte ballara göre daha kıvamlıdır içerisinde daha az sıvı bulundurur bu nedenle peçete üzerine toplu bir şekilde bırakıldığında emilmez. Ancak şerbetten yapılan sahte ballar peçete üzerine damlatıldığında içerisindeki sıvı oranı daha yüksek olduğu için emilmeye başlar.
Peçete ve bal testi

  • Şerbetten oluşturulan sahte ballar, Gerçek ballara göre yanmaya daha dayanıklıdır ancak organik bir ürün olduğu için tutuşma sıcaklığına ulaşırsa yanacaktır. Yanma testini yaparken hemen tutuşmayan bir çubuk tercih edilmelidir örneğin demir bir çubuk kullanmanız tavsiyemizdir böylece yanan şeyin çubuk olmadığı garantilenmiş olur. Balın içine batırdığınız çubuğu ateşe tuttuğunuzda cızırdayarak yanıyorsa o bal gerçektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar