Blog yazıları

Oksalik Asit Uygulaması ile Varroa Mücadelesi 21.12.2021

Oksalik Asit Uygulaması ile Varroa Mücadelesi 21.12.2021

Oksalik asit H2C2O4 formülüne sahip organik bir asittir. Kısaca bilgi verecek olursak ismini ilk defa bulunduğu yonca bitkisinden aldığını ve zayıf bir asit olduğunu söyleyebiliriz.

Organik bir ürün olması nedeni ile Varroa mücadelesinde oksalik asit kullanıyoruz.
Varroa sadece bal arılarında görülen bir dış parazittir, üreyebilmesi için bal arısı kurtçuklarını kullanır. Bal arısı kurtçuklarına zarar verdiği için kovanda doğup büyüyecek olan olan arı sayısını ciddi ölçüde azaltarak arı kolonisinin yok olmasına neden olur.

Uygulanışı: Oksalik asit buharlaştırılarak kovan içine verildiğinde kovanda dış parazit olarak bulunan Varroa ya direk etki etmektedir. Uygulanan işlemde inorganik bir ürün kullanılmamasına rağmen bu işlem yine de bal sağımına uzak bir dönemde yapılmaktadır. Varroa uygulaması yapıldığı zamanda arılar kışlama yapmakta ve kovan dışına çıkıp bal yapmaya çalışmamaktadır. Buradaki amacımız yavrulama dönemi başladığında varroa parazitini temizleyerek doğacak yeni yavruların sağlıklı büyümesini sağlamaktır böylece koloni büyüyüp bizler için bal toplayabilecektir.

Oksalik Asit Oksalik asit buharlaştırma makinesi

oksalik asit uygulaması Buharlaşmış oksalik asitin kovan dışına çıkması

Buharlaşmış oksalik asitin kovan dışına çıkması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar